Barion Pixel

Mi is az a chili?

 

A chili az Amerikából származó paprika növény élénk színű és gyakran lángolóan csípős termése, vagyis felfújt bogyója. Ez a növénynemzetség latinul Capsicum néven ismert, és a rokonait, nevezetesen a burgonyákat, paradicsomokat és padlizsánokat is magába foglaló Solanaceae család tagja. A konyhában zöldségként vagy fűszerként kezeljük. Korábban hívták törökborsnak is, de nincsen rokonságban a fehér és a fekete borssal. A bors nevet állítólag Kolumbusz Kristóf adta, aki hasonlónak találta csípős ízüket.

A vadon termő chilik évelő cserjék, a trópusi és mérsékelt égövi Amerikából származnak. Hűvösebb éghajlaton, például az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államok északibb területein vagy Magyarországon, általában érzékeny, egynyári növények. A fajták széles skálán változnak, és a ma elérhető elképesztő, többezres chiliválasztékban mindenféle szín, alak, méret és csípősség előfordul. 

(Forrás: Kay Maguire-A chili, 2015)

Miben mérik a csípősségét?

Scoville-értékek

Mi mennyire csíp?

A chilik csípősségét az úgy nevezett Scoville skálával mérik.

1912-ben egy amerikai kémikus, Wilbur Scoville kidolgozott egy eljárást a chilik csípőségének mérésére. Kóstolókat kért meg, hogy adott cukoroldatban elkeverve egyre nagyobb koncentrációjú chilioldatot kóstoljanak, és jelezzék, amikor már érzik benne a chilipaprikát. Minél nagyobb volt a csípősséget okozó vegyület tartalma a mintában, annál intenzívebb lett a csípősségérzet, és annál magasabb a Scoville érték. 

Például, ha a csípős ízt 1:300 000 arányban hígított chilinél érezték, akkor az adott chilipaprika Scoville-féle csípősségi egysége (Scoville Heat Unit, SHU)300 000 lett.

Manapság a chili csípősségét nagy teljesítményű folyadékkromatográffal mérik, ami tudományosabb és megbízhatóbb módszer.

 (Forrás: Kay Maguire-A chili, 2015)

Chilidoktor

Indiában, Afrikában és Mexikóban nagy hagyománya van a chili fogyasztásának. Ezeken a helyeken elsősorban emésztést serkentő hatása miatt kedvelik. Ma már kutatások bizonyítják, hogy nem alaptalanul, mivel fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé. Akik szeretik a csípős, fűszeres ételeket, ugyanakkor fogyókúrázni szeretnének, kihasználhatják átmeneti anyagcsere-gyorsító tulajdonságát. Angol kutatók mutattak rá, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét, a felgyorsult anyagcsere során ugyanis a szervezet többet éget el a zsírraktárakból. A paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen.

Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.

Az erős paprika legnagyobb erénye, a kapszaicin révén, fájdalomcsillapító hatásában rejlik. A fájdalomingereket az agyba az úgynevezett „P vegyület” továbbítja. A kapszaicin ennek a vegyületnek a működését zavarja meg, mely hatás kiemelkedő egyes krónikus fájdalmak esetén. A népi orvoslás hagyományai szerint a paprikából, vagy paprikából és más növényekből együtt, különféle szesszel készült kivonatokat külsőleg reumás bántalmak kezelésére használják. Ezek, hasonlóan a külső csalános kezeléshez (urtikáció), melegérzést okoznak, mikoris a bőr erősen kipirul, a bőrszövet sok vért kap, és a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások, gyulladások belülről csökkenthetők.

Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes, mely szintén nem közömbös szempont a reumás megbetegedések esetében, mivel a húgysavlerakódás fontos tényező kialakulásukban. A mai gyógyászat kapsziacintartalmú krémeket, kenőcsöket alkalmaz egyéb eredetű fájdalmak enyhítésére is. Ilyen például a cukorbaj okozta idegkárosodás, mely súlyos boka- és lábfájás formájában jelentkezik. Hatásos lehet a fej egyik oldalán jelentkező, rendkívül erős fájdalom, a sokakat érintő migrén esetében is. Ez esetben a fejfájással megegyező oldalon lévő orrcimpánk belső részére dörzsöljünk kapszaicin-készítményt. Ez a bedörzsöléses módszer alkalmazható fogfájás esetében is.

Mivel a viszketésérzetet ugyanazok a receptorok észlelik, mint a fájdalmat, a kapszaicin övsömör és herpeszvírus esetén is kifejti jótékony hatását. Az övsömört felnőttekben ugyanaz a vírus okozza, mint gyerekekben a bárányhimlőt. A test két oldalán jellegzetes viszkető kiütés, majd felsebesedő kérges kelések jellemzik. Súlyosabb esetekben (időseknél, más betegségekben szenvedőknél) krónikus fájdalmak kísérik. Pikkelysömörben a bőrelváltozások területén a bőrerek hosszan tartósan kitágulnak. Amerikai orvosok több beteget kezeltek oly módon, hogy testük egyik oldalát kapszaicin tartalmú, a másikat pedig csak vivőanyagot tartalmazó kenőccsel borították be. Hat hét elteltével figyelemre méltó volt a változás: a kapszaicinnal kezelt testrészen a bőrelváltozások nagy része jelentősen csökkent, a pirosság, a viszketés és a bőrégés kínos érzése igen nagy mértékben enyhült.

Kis mértékben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást és, mivel felhígítja az orr-melléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk, kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást. Elűzi az álmosságot és felfrissít.

Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása. A helyi vérkeringést is fokozza, ezért alkoholos kivonata hajhullást megelőző szerként is bevált. 

(Forrás: www.wikipedia.org)

Vigyázz? Függőséget okoz!

Mikor először kóstolunk csípős paprikát vagy bármilyen csípősebb ételt, úgy érezzük, szinte szétmarja a torkunkat, kapkodunk a hideg víz után, hogy minél gyorsabban enyhíthessünk a pokoli kínokon. Azonban minél gyakrabban eszünk tüzesebb fogásokat, annál kevésbé érezzük őket bántónak, sőt sokan megszeretik a csípősebb ételeket, és igyekeznek egyre erősebb fűszerezésű falatokat felkutatni. A Helix Magazine szakértője, Leidamarie Tirado-Lee elmagyarázza a csípős ételek fogyasztásakor lejátszódó biokémiai folyamatokat.

A paprikát egy kapszaicinnek nevezett alkaloidvegyület miatt érezzük erősnek. A csípősség egyébként egy érzet, nem pedig egy íz, hiszen egyetlen ízlelőbimbó sem játszik szerepet a kapszaicin ránk gyakorolt hatásában. Mikor a vegyület a nyelvünkhöz ér, egy különleges proteinnel lép kapcsolatba, mely nyelvünk idegsejtjeinek felszínén található. Ez a TRPV1-nek nevezett fehérje egyfajta szenzorként működik, mely a külvilágról juttat információkat agyunkba. A TRPV1 általában akkor lép működésbe, ha különösen forró, 43 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletet észlel, például ha tűz éget bennünket. Mint egyfajta vészhívó vonal, a fehérje riadóztatja agyunkat, sürgetve, hogy reagáljon az adott vészhelyzetre.

A kapszaicin pontosan ugyanezt a reakciót váltja ki az adott proteinekből, vagyis agyunk azt hiszi, éppen tűzben égünk, miközben valójában nincs is szó semmiféle hasonló veszedelemről. Mivel a TRPV1 számos helyen megtalálható szervezetünkben, nem csak szánkon keresztül válthatja ki ugyanezt az érzés – roppant kellemetlen következményei vannak például annak, ha a csilipor véletlenül belekerül a szemünkbe.

De miért kívánjuk mégis ezt a látszólag kellemetlen élményt?

A válasz agyunknak az égető érzésre adott reakciójában rejlik. Miután a szóban forgó fehérjék az idegi „telefonhálózaton” keresztül eljuttatták az üzenetet elménk számára, amaz úgy próbál ellenállni a kapszaicin által kiváltott fájdalmas érzetnek, hogy endorfinokat, illetve dopamint bocsát ki. A „boldogsághormonnak” keresztelt endorfinok csillapítják a fájdalmat, és kellemes érzést nyújtanak. Míg a dopamin a motiváció és a jutalom érzését nyújtja számunkra. Egy kiadós csilis menü elfogyasztása után tehát úgy érezhetjük magunkat, mint azok a futók, akik hosszú kilométerek megtétele és testük jelentős kifárasztása után a jól végzett munka megelégedettségével telítve örülnek sikerüknek.

 (Forrás: www.divany.hu)

Shopping Cart
Scroll to Top